Tips: hoe ga je om met warmte bij het sporten?

Tips: hoe ga je om met warmte bij het sporten?

De temperaturen lopen hoog op en naar verwachting gaan we opnieuw een zeer droge, hete zomer tegemoet. Fijn voor tijdens de vakantie, maar niet altijd prettig als je lekker wilt sporten. Hoe ga je om met deze warmte tijdens de inspanning? Hoe houd je je conditie op peil, zonder dat je gezondheidsrisico’s loopt? BoomingSport geeft een aantal tips.

Een goede voorbereiding

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan het sporten op het koelste deel van de dag. Zeker als je gaat lopen, omdat je dan, in tegenstelling tot het fietsen, geen rijwind hebt.
 • Plan je training zorgvuldig: sport niet te lang en niet te intensief. Kies een route waarbij je meer beschutting hebt, niet voortdurend wordt blootgesteld aan de brandende zon en optimaal kan profiteren van de wind.
 • Blijf óók op warme dagen goed eten en drinken, zodat je voldoende vocht, koolhydraten en mineralen binnenkrijgt. Hulpmiddel: je kunt aan de hand van de kleur van je urine achteraf inschatten of je voldoende gedronken hebt. Is de urine doorschijnend tot licht geel, dan zit het wel goed. Is deze donkergeel, dan ligt uitdroging op de loer en is het belangrijk dat je vocht aanvult.
 • Gebruik een zonnebrandcrème die UV-B en UV-A straling tegenhoudt.
 • Kleed je niet te warm; gebruik ‘ademende’ kleding, zodat transpiratievocht goed kan verdampen.
 • Draag bij voorkeur witte kleding in verband met de weerkaatsing van het zonlicht.
 • Bescherm je hoofd en nek tegen direct zonlicht. Hoe? Draag een pet of een shirt met een opstaande kraag . Een goede fietshelm heeft voldoende ventilatiegaten voor een goede luchtstroom.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen het felle zonlicht.

Tijdens het sporten

 • Zorg voor een warming-up waarbij je de belasting opbouwt. Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de inspanning én de warmte.
 • Is je inspanning korter dan 45 minuten, dan is drinken tijdens de inspanning niet nodig, míts je vooraf voldoende hebt gedronken.
 • Drink 1 liter per uur als je langer gaat trainen. De voorkeur gaat daarbij uit naar een isotone drank. Die helpt je de voorraad energie en mineralen op peil te houden en zorgt voor een betere opname van het vocht. Neem hierbij grote slokken. Je maag wordt hierdoor meer geprikkeld om te ledigen, waardoor het vocht sneller wordt opgenomen.

Na het sporten

 • Trek na afloop van het sporten direct droge kleding aan en zoek een koele omgeving op. Eet en drink goed om vocht, mineralen en koolhydraten weer aan te vullen.

Gezondheidsrisico’s

Als je bovenstaande adviezen opvolgt, verklein je het risico op warmtegerelateerde aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn spierkramp, een flauwte, een zonnesteek of een warmtebevanging.

Heb je nog vragen hoe te handelen? Heb je onverhoopt tóch last van deze warmte-aandoeningen? Of ben je op zoek naar een goede isotone drank? BoomingSport staat voor je klaar om je sportief te begeleiden tijdens deze warme zomermaanden.